Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2010

Ο Μάνος Χατζιδάκις είπε...

Α. για τα όνειρα...

- Υπάρχουν σήμερα περιθώρια για παραμύθια; για όνειρα; επιτρέπει η εποχή μας;

Μάνος Χατζιδάκις: Στην ωριμότητα όχι. Στη νεανική ηλικία.. κάθε νεανική ηλικία, σε κάθε εποχή θα έχει τα όνειρά της. Δε μπορώ να πω ότι ανήκω σε αυτήν την ηλικία, στην εποχή των ονείρων. Λυπάμαι γι' αυτό.

- Τα όνειρα όμως δε νομίζω ότι πρέπει να έχουν ηλικία. Όνειρα μπορεί να έχει ο καθένας.

Μάνος Χατζιδάκις: Τι όνειρα μπορεί να έχει ένας άνθρωπος 65 ετών όπου μπορεί και βλέπει τα πράγματα σαν ακτινογραφία; Τα όνειρα είναι όταν δε μπορείς να δεις τις ακτινογραφίες και βλέπεις τις εικόνες. Αρχίζουμε και βλέπουμε τις πλαστικές εικόνες, εκείνες τις χαλκομανίες, μετά τη ζωγραφική και στο τέλος τις ακτινογραφίες. Εγώ είμαι στην περιοχή των ακτινογραφιών.

- Παρόλα αυτά, επειδή δε μπορώ να το δεχτώ αυτό, πρέπει να ρωτήσω: ο Χατζιδάκις ο Μάνος έχει κάποια όνειρα;

Μάνος Χατζιδάκις: Όχι. Έχω σχέδια. Όνειρα όχι. Τα σχέδια είναι μια έκφραση ζωτικότητας. Τα όνειρα είναι μια μορφή άγνοιας. Δε μπορώ να έχω *[.], δε μου επιτρέπεται. Δεν αισθάνομαι όμως άσχημα καθόλου. Απλούστατα, σέβομαι τα όνειρα των νέων, όπως και σέβομαι τη μεταλλαγή τους σε σχέδια απλώς όσο παιρνάει η ηλικία.

............................

Β. για την Ευρώπη...

Μάνος Χατζιδάκις: Κοιτάξτε, ετοιμαζόμαστε για μιαν άλλη *[.]. Η ευρωπαϊκή ενότητα τι νομίζεται ότι είναι; Είμαστε πραγματικά ένα κράτος με δύναμη ώστε να μπορέσουμε να επιβάλλουμε απόψεις; Θα γίνουμε μια επαρχία, στην οποία θα μας διοικεί η Ευρώπη και θα έχπουμε το.. μια ψευαίσθηση ότι συνδιοικούμεθα συην Ευρώπη. Λοιπόν αυτό δεν είναι μια σκλαβιά; Τουλάχιστον με τα κριτήρια που είχαμε επί τουρκοκρατίας. Και πάλι οι εξαιρέσεις υπήρξαν και αναπτύχθηκαν στον ευρωαϊκό χώρο. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Μόνο που δε θα ζουν στην Αθήνα και θα ζουν στον ευρωαϊκό χώρο. Μα ποιός από εμάς δε θα το έκανε αν είχε τις δυνατότητες έστω και πριν από 20 χρόνια. Υπάρχει καμιά εγκύηση σωστής αναπτύξεως μέσα στον τόπο αυτό; Ποτέ. Αλλά βέβαια ο τόπος μας προχωράει πάντα με τις εξαιρέσεις. Έτσι θα προχωρήσουν και στο μέλλον. Περί τουρκοκρατίας λοιπόν, ασφαλώς θα είναι μια μορφή της ευρωπαϊκής μας θητείας, που βέβαια δε θα μπορέσουμε ποτέ να απαλλαγούμε ούτε να ελευθερωθούμε, διότι θα είναι μια επιλογή μας, ενώ επί τουρκοκρατίας έγινε μια υποταγή μας. Αυτή είναι η διαφορά.


............................

Γ. για την εκπαίδευση...

- Μάνο Χατζιδάκη έτσι όπως μιλάμε τώρα αν σε ρωτούσε κανείς: έχεις εμπιστοσύνη στους ανθρώπους;, τι θα απαντούσες;

Μάνος Χατζιδάκις: Ο άνθρωπος έχει μέσα του το σπέρμα της συνέχειας και της καταστροφής, της επιβίωσης και της καταστροφής. Αυτά τα δύο στοιχεία θα παλεύουν πάντα. Οι ίδιοι άνθρωποι θα είναι καταστροφείς και σχεδιαστές. Ομαδικά προχωράει ο άνθρωπος μόνο με ισχυρή παιδεία, αλλά την ισχυρή παιδεία δεν τη θέλουν τα κράτη. Οι κοινωνίες δεν τη θέλουν την ισχυρή παιδεία διότι ανεξαρτητοποιεί τα άτομα και γίνονται επικίνδυνα. Συνεπώς, να πάψει ο κόσμος να πιστεύει ότι υπάρχει οποιοδήποτε σύστημα που επιδιώκει την απελευθέρωσή του.


............................

Δ. για τα Εξάρχεια...

Μάνος Χατζιδάκις: Όταν έρχεται η Πολιτεία και μας περιφρουρεί από ομάδες που δε μας μοιάζουν και καταδιώκει αυτές τις ομάδες αστυνομικά, είναι πιο επικίνδυνο από να τους άφηνε να υπάρχουν. Αυτό που έγινε λίγο πολύ στα Εξάρχεια, είναι θλιβερό θέαμα, το οποίο ποτέ δε θα με συμφιλιώσει, μαζί του. Και είναι λάθος να νομίζουμε ότι περιφρουρείται η ελευθερία μας με το να καταδιώκονται άνθρωποι που δε μας μοιάζουν. Τότε θα έρθει μια δεδομένη στιγμή που εμείς δε θα μοιάζουμε με κάποιους και θα καταδιωχτούμε και θα έχουμε το παρελθόν ότι ανεχτήκαμε τις καταδιώξεις των ατόμων που δε μας μοιάζουν. Άρα και εμείς σωστά θα καταδιωχτούμε. Μην ξεχνάμε ότι αυτό είναι και η αρχή, και η βάση του ενθικοσοσιαλισμού και του φασισμού. Δεν κινδυνεύουμε από αυτούς που δε μας μοιάζουν. Κινδυνεύουμε από αυτούς που μας περιφρουρούνε και καταδιώκουν αυτούς που δε ας μοιάζουν.
............................


* [.]: το σημάδι αυτό χρησιμοποιείται σε περίπτωση που η ποιότητα ήχου δεν είναι καλή και δεν είναι ξεκάθαρες οι λέξεις που ακούγονται.


............................

πηγή: http://www.youtube.com/watch?v=VrTiHX_QhBQ&feature=related

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες